Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Krzywe, gmina Dydnia, powiat brzozowski
Tradycyjny miodownik, jak sama nazwa mówi, to
ciasto warstwowe pieczone z dodatkiem miodu. W naszym regionie najczęściej
pieczono 3 cienkie placki na sodzie oczyszczonej, które przekładano masą
grysikową (z kaszy manny). Masę tę przygotowywano na dwa sposoby – na gorąco,
albo na zimno. Masa gorąca miała postać budyniu z dodatkiem masła, którym
przekładano placki. Masa zimna miała postać kremu, który ucierano dodając do
wystudzonego budyniu grysikowego miękkie masło. W obu przypadkach masa miała za
zadanie zmiękczyć i połączyć miodowe placki. Wierzch miodownika polewano
zazwyczaj polewą czekoladową. Polewa nie tylko wzbogacała smak ciasta, ale też
zabezpieczała jego wierzch przed wysychaniem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Krzywego to
miodownik z masą grysikową na zimno. Ogromną zaletą ciasta jest jego trwałość.
Przygotowuje się je dzień lub dwa dni wcześniej i dopiero po tym czasie nabiera
ono właściwej konsystencji, nie tracąc przy tym na jakości, a zyskując na smaku.
Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 3 placki 25x35 cm:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 150 g cukru
- 2 całe jaja
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki miodu płynnego
Składniki na masę grysikową:
- 500 ml mleka
- 5 łyżek grysiku (kaszy manny)
- 200 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową:
- 125 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Przygotowujemy ciasto. Mąkę siekamy z tłuszczem, po czym dodajemy
pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto, które dzielimy na 3 równe części.
Każdą część rozwałkowujemy do rozmiarów blaszki (25x35 cm) i pieczemy osobno w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut. Studzimy.
Przygotowujemy masę. 350 ml mleka podgrzewamy w
garnku, a pozostałe 150 ml mleka mieszamy z grysikiem. Na gotujące się mleko
wlewamy grysik, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy cały czas mieszając, aż
masa się zagotuje (pojawią się pęcherze powietrza). Budyń ściągamy z ognia,
przykrywamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy (na przykład mikserem) z cukrem
pudrem i dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu. Połowę masy wykładamy na
pierwszy placek, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy resztę masy, a
na nią trzeci placek.
Przygotowujemy polewę. Podane składniki wkładamy do
małego garnka z grubym dnem i mieszamy na małym ogniu aż do zagotowania.
Ściągamy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy, żeby polewa zaczęła gęstnieć.
Wtedy polewamy nią placek. Po całkowitym zastygnięciu polewy placek przykrywamy
i przechowujemy w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce).
Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na tradycyjne
podkarpackie ciasta znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Wspaniale wygląda. Zapisuję sobie przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW Twoim kąciku pełno pyszności, ale jeden tradycyjny miodownik na pewno się zmieści. Pozdrawiam :)
UsuńMamy ten przepis w rodzinie od około 40 lat i pieczemy "ciasto przekładane"( bo tak je nazywamy) na każde święta, nie ma pyszniejszego :) Pozdrawiamy ze Śląska :)
OdpowiedzUsuńDobre smaki nie znają granic :) Pozdrawiam serdecznie Śląsk!
Usuń