Kapusta z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Wola Dalsza, gmina Białobrzegi, powiat łańcucki
W podkarpackich domach duszoną młodą kapustę przyrządza się
na wiele sposobów. Niektórzy do podduszonej kapusty dodają odrobinę śmietany,
dzięki czemu nabiera ona łagodnego, maślanego smaku. Inni przyrządzają ją z
przecierem pomidorowym, który dodaje kapuście jednocześnie odrobinę słodyczy i
cierpkości. Ale dodatek jabłek to prawdziwa rzadkość. A tak właśnie gotuje się
młodą kapustę w Woli Dalszej. Jabłka w tym daniu wpływają nie tylko na smak,
ale również na konsystencję kapusty, stając się jej naturalnym zagęstnikiem.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich do przygotowania tego dania najbardziej
polecają papierówki.
Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina
Łańcut i okolice”.
Kapusta z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 kg jabłek (najlepiej papierówki)
- 1 litr wywaru z warzyw
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, kminek, świeży koperek
Kapustę drobno kroimy, solimy i odstawiamy na 30 minut, po
czym odciskamy. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i rozgotowujemy w
garnku z grubym dnem lub na suchej patelni. Wywar z warzyw zagotowujemy z
liściem laurowym i kminkiem, po czym dodajemy odciśniętą kapustę. Gotujemy ją
do miękkości, a następnie dodajemy rozgotowane jabłka. Po zagotowaniu dodajemy
śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy kapustę solą i pieprzem.
Podajemy na ciepło z młodymi ziemniakami.
Inne podkarpackie
przepisy znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.