Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Dydnia, gmina Dydnia, powiat brzozowski
Rolada jabłkowa to ciasto, które chętnie piekły nasze
babcie, ponieważ wymaga niewielu składników i czasu na jej przygotowanie, a
jest bardzo smaczna. Przygotowuje się ją zapiekając na dużej blaszce jabłka, na
które wylany jest biszkopt. Po upieczeniu gorące ciasto zwija się jabłkami do
wewnątrz w kształt rolady. Z przepisami na to domowe ciasto spotkałam się w
gminie Markowa, Sieniawa i Kolbuszowa. Dzisiaj proponuję Wam przepis z gminy
Dydnia. Różni się on od pozostałych orzechami, którymi posypane są jabłka. Nie
ma ich wiele, ale ten chrupiący dodatek wielu osobom może przypaść do gustu.
Warto też zwrócić uwagę na masło, które kładzie się na spód blaszki, a w
trakcie pieczenia rozpuszcza się i łączy z masą jabłkową, nadając jej lekki
maślany posmak i wpływając na konsystencję jabłek. Jeśli chodzi o same jabłka,
najlepsze będą te kwaśne, które rozpadają się w trakcie pieczenia.
Przepis pochodzi z Kalendarza na 2020 rok, wydanego przez
Gminę Dydnia.
Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 30x41 cm:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (można dać 3/4 szklanki)
- 1 kg jabłek
- 100 g masła
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru (do jabłek)
- cynamon
- cukier puder do oprószenia
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Można je też
poszatkować na cienkie plasterki. Orzechy siekamy.
Na blaszkę wykładamy pokrojone na cienkie plasterki masło, a
na nie wykładamy jabłka i lekko dociskamy. Posypujemy je cukrem (3 łyżki),
cukrem waniliowym i lekko oprószamy cynamonem. Wierzch posypujemy orzechami.
Białka jajek ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy
stopniowo, po 1 łyżce, cukier (3/4 szklanki). Nie przerywając ubijania dodajemy
po 1 żółtku. Kiedy masa jest gęsta, przesiewamy do niej mąkę i proszek do
pieczenia. Delikatnie mieszamy i przelewamy ciasto na jabłka. Wyrównujemy
wierzch. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez
30-40 minut.
Po upieczeniu gorące ciasto obracamy na czystą bawełnianą ściereczkę, usuwamy z wierzchu papier i zwijamy roladę do środka wzdłuż dłuższego brzegu pomagając sobie ściereczką. Roladę owiniętą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na koniec oprószamy ją cukrem pudrem. Można ją też polać polewą czekoladową.
Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
przepisów na tradycyjne ciasta, w tym na rolady z jabłkami,
znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.