Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Bałaje, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski
Wielbicieli suszonych śliwek zapraszam na aromatyczny
korzenny miodownik z bakaliami, w którym królują suszone śliwki. Ich smak
podkreślają powidła, którymi przekładamy ciasto. Kropką nad „i” jest polewa
czekoladowa, która współgra z korzennymi smakami, chroni miodownik przed utratą
wilgoci, a przy okazji zakrywa ewentualne nierówności. To ciasto lubi postać
dzień lub dwa, zanim nabierze odpowiedniej wilgotności, ale dobrze jest je na
ten czas przykryć folią spożywczą lub aluminiową.
Przepis pochodzi z publikacji Gminy Lubaczów pt. „Kresowe
jadło”.
Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 250 g miodu lipowego lub wielokwiatowego
- 250 g masła
- 1 ½ łyżeczki sody
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 6 jajek
- 150 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki bakalii (np. rodzynki, orzechy, migdały)
- przyprawa do piernika
- 1/2 słoiczka powideł
- polewa czekoladowa
- garść zmielonych orzechów włoskich
Z jednej szklanki cukru robimy karmel: do garnka wsypujemy
cukier i rumienimy go na ogniu do koloru brązowego. Wlewamy do niego pół szklanki
zimnej wody i przestudzamy. Karmel mieszamy z miodem, pokrojonym na kawałki
masłem i przyprawą do piernika. Do karmelu dodajemy śmietanę, przesianą mąkę i
rozpuszczoną w 2 łyżkach wody sodę. Odstawiamy na 20 minut.
W dużej misce ubijamy białka. Kiedy będą sztywne stopniowo
po łyżce dodajemy drugą szklankę cukru, a następnie po jednym żółtku, cały czas
miksując.
Do ciasta dodajemy ubitą pianę, bakalie i pokrojone śliwki.
Mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut.
Miodownik lubi się upiec z górką na środku. Można ją ściąć po
wystudzeniu placka. Miodownik kroimy na 2 blaty i przekładamy go powidłami. Wierzch
dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy zmielonymi orzechami.
Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie ciasta,
w tym na różne
miodowniki, znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.