Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Gmina Dębica
Jak powszechnie wiadomo, piernik i powidła to para idealna. Zwykle używa się ich do przełożenia warstw upieczonego piernika, ale bywa i tak, że powidła są jednym ze składników samego ciasta. Dzięki temu piernik jest bardziej wilgotny i ma lekko śliwkowy posmak. Proponuję również posmarować cienko powidłami wierzch upieczonego piernika przed polaniem go polewą. Podkreśli to śliwkowy smak piernika.
Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne wędrówki po Gminie
Dębica”, wydanej przez Gminę Dębica. W oryginale jego nazwa to piernik z
migdałami.
Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na keksówkę 35x11 cm:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej (około 300 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki kakao
- 125 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 120 g powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki powideł pod polewę (opcjonalnie)
- polewa czekoladowa
- po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i migdałów
Mąkę przesiewamy z kakao i cynamonem. Dodajemy do niej sodę
oczyszczoną i cukier waniliowy. W dużej misce ucieramy margarynę i cukier, po
czym dodajemy kolejno po 1 jajku i nadal ucieramy. Do masy dodajemy mleko,
olej, powidła i całość miksujemy. Dodajemy mąkę z kakao i cynamonem, dobrze
mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni C przez około 40-50 minut. Wystudzony piernik smarujemy
z wierzchu cienką warstwą powideł, po czym polewamy polewą czekoladową, którą
można posypać orzechami i migdałami.
Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na podkarpackie słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.