Jabłecznik przekładany – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Pułanki, gmina Frysztak, powiat strzyżowski
Sezon na ciasta z jabłkami trwa cały rok dzięki temu, że
jabłka dobrze się sezonują. Dlatego od pokoleń królują one w lokalnej kuchnia
jako jeden z najpopularniejszych składników do przekładania ciast (tuż obok
białego sera, kaszy manny czy powideł). Od gatunku jabłek zależy, w jakim
stopniu rozpadną się one podczas smażenia i jak zwarta będzie ich konsystencja.
Zwykle do przekładania ciast używa się szarej renety albo antonówki. Oba te
gatunki charakteryzują się winnym, lekko kwaśnym smakiem i chrupiącym miąższem.
Aby zachować spójność warstwy jabłek gospodynie często mieszają je z żelatyną albo
galaretką w proszku. Jednak przepis gospodyń z Pułanek nie zawiera żadnych
dodatkowych składników poza cukrem i odrobiną wody. Gorące jabłka, którymi
przekłada się kruche ciasto, oddają mu swoją wilgoć i łączą się z nim. Warunkiem
jednak jest szczelne przykrycie ciasta tuż po przełożeniu, żeby para z jabłek wykonała
swoje zadanie. Przepis jest łatwy do wykonania, a ciasto będzie odpowiednie na
każdą okazję.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Pułanki pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia ‘Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania’”.
Jabłecznik przekładany – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 4 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy
margarynę i siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do
mąki razem ze śmietaną i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 15 minut, po
czym dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
(grzałka góra-dół) przez około 20 minut.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. W
głębokiej patelni cukier zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy zacznie „perlić”
(zaczną pojawiać się liczne pęcherzyki powietrza), dodajemy jabłka i smażymy je
aż będą przejrzyste (około 20 minut). Można dodać zapach cytrynowy lub cynamon.
Gorącymi jabłkami przekładamy placki. Ciasto należy szczelnie przykryć i
odstawić na noc. Na drugi dzień wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.
Jabłecznik przekładany – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie ciasta znajdziecie w zakładce
Zapraszam serdecznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.