Jednym z najbardziej klasycznych polskich obiadów podawanych na co dzień są klopsiki w sosie pomidorowym z tłuczonymi ziemniakami. Danie banalne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Przygotowanie delikatnych, miękkich klopsików jest bardzo proste, ale z pewnością znajdą się osoby, które ich nie robiły, albo takie, które nie były zadowolone z efektu gotowania. Dlatego dzisiaj na blogu przepis na domowe klopsiki w sosie pomidorowym na beszamelu.
Przede wszystkim klopsiki podawane w sosie będą delikatniejsze i lżejsze, a przy okazji mniej kaloryczne, jeśli zamiast je smażyć, ugotujemy je w bulionie. Gotowanie powinno trwać krótko, żeby mięso pozostało zwarte i nie straciło swojego smaku.
Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę tartą (i oczywiście dodatki), aby było odpowiednio zwarte. Dodanie bułki tartej sprawia, że klopsiki stają się twardsze i bardziej suche, a nie o to przecież chodzi w tym daniu… Miękkość i właściwą konsystencję klopsikom zapewnia również masło, na którym podsmaża się cebulkę. Tak przygotowane mięso po ugotowaniu i dodaniu sosu staje się ulubionym daniem dzieci i dorosłych.
Przy okazji chciałabym zadedykować to domowe polskie danie osobie z Kenii, która wg blogowych statystyk często gości na moim blogu. Pozdrawiam! :)
Składniki na około 24 klopsiki:
- 500 g zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego
- 1 sucha bułka
- 1,5 szklanki mleka do namoczenia bułki
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtaczania
- około 1,5 litra bulionu do gotowania klopsików (może być z kostki)
Bułkę namaczamy w mleku, a kiedy zmięknie, odciskamy. Cebulkę drobno siekamy i smażymy na maśle. Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę z masłem ,doprawiamy całość solą oraz pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Do płytkiej miseczki wsypujemy kilka łyżek mąki. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieramy po łyżce mięsnej masy i formujemy klopsiki wielkości piłeczki do ping-ponga. Każdy klopsik obtaczamy w mące i jeszcze raz formujemy w dłoniach.
Bulion zagotowujemy, zmniejszamy płomień pod garnkiem i delikatnie wrzucamy po kilka-kilkanaście kulek, mieszając ostrożnie drewnianą łyżką. Od momentu wypłynięcia klopsików gotujemy je jeszcze około 7 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając. Nie gotujemy dłużej niż to potrzebne. Ugotowany klopsik powinien po przekrojeniu mieć jednolity kolor. Klopsiki wyciągamy z bulionu łyżką cedzakową.
Sos pomidorowy na beszamelu
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka gęstego soku pomidorowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
W garnku z grubym dnem na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby się nie przypaliło. Cały czas mieszając wolno dolewamy mleko. Dodajemy sok pomidorowy, przecier pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, gałka muszkatołową i cukrem. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia często mieszając. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go rozrzedzić sokiem pomidorowym. Doprawienie sosu zależy od upodobań – jedni wolą bardziej słodki, inni pikantny.
Do gotowego sosu wkładamy klopsiki i gotujemy razem kilka minut.
Smakowite :D
OdpowiedzUsuńJak nasza mama chce abyśmy zjadły mięso to zawsze robi właśnie gotowane klopsiki w sosie pomidorowym :D
OdpowiedzUsuńMamy wiedzą co dobre :)
UsuńCudne i bardzo smakowite klopsiki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe klopsiki :)
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpeciki w sosie pomidorowym. Bardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuń