Sałatka chrzanowa - kuchnia podkarpacka |
Pasta z jajek i chrzanu to
klasyka domowej kuchni, która kojarzy się z wiosną i Wielkanocą. W Skołyszynie
na Podkarpaciu podaje się ją w formie sałatki. Składnikiem, który odróżnia
sałatkę od pasty jest jabłko, które ożywia smak sałatki i dodaje jej świeżości.
Prosto, szybko, smacznie i po polsku. Tak, jak wszyscy lubimy :)
Przepisem w publikacji „Wielkanocne
smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”, podzieliły się panie z Koła
Gospodyń Wiejskich Skołyszyn.
Sałatka chrzanowa - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 5 jajek
- 3 średnie jabłka
- 2 duże łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- majonez
- sól i pieprz
- szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo i
ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub
ścieramy na tarce. Dodajemy 3-4 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i
pieprzem, mieszamy. Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy z pieczywem i wędlinami.
Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.