środa, 3 kwietnia 2019

Sałatka chrzanowa – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sałatka chrzanowa - kuchnia podkarpacka


Pasta z jajek i chrzanu to klasyka domowej kuchni, która kojarzy się z wiosną i Wielkanocą. W Skołyszynie na Podkarpaciu podaje się ją w formie sałatki. Składnikiem, który odróżnia sałatkę od pasty jest jabłko, które ożywia smak sałatki i dodaje jej świeżości. Prosto, szybko, smacznie i po polsku. Tak, jak wszyscy lubimy :)

Przepisem w publikacji „Wielkanocne smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”, podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Skołyszyn.

Sałatka chrzanowa - kuchnia podkarpacka
Składniki:
  • 5 jajek
  • 3 średnie jabłka
  • 2 duże łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • majonez
  • sól i pieprz
  • szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy 3-4 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy z pieczywem i wędlinami.



Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
 gdzie znajdziecie między innymi przepisy na regionalne sałatki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.