wtorek, 27 grudnia 2016

Tort Kraina Lodu (Frozen) – pomysł na dekorację IX

Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen)

Kilkuletnie dziewczynki dzielą się na fanki Elsy i fanki Anny z Krainy Lodu (Frozen). Co zrobić, kiedy dziewczynka kocha je obie? Znaleźć miejsce na torcie i dla jednej i dla drugiej :)

Działu „Dekoracja tortu –pomysły” na moim blogu nie traktuję jako almanachu sztuki cukierniczej, bo nie mam ani takiego doświadczenia, ani umiejętności. Jednak z własnej praktyki wiem, że czasem wystarczy jakieś zdjęcie z internetu, jakaś mała inspiracja, albo podpowiedź, żeby ozdobić tort w nieco bardziej wyszukany sposób i dlatego właśnie dział taki powstał. Moje torty nadal pozostają domowymi amatorskimi tortami, w których jednak jest jeden ważny składnik – serce :)

Tort Kraina Lodu powstał ze złożenia 4 biszkoptowych blatów o średnicy 22 cm (każdy biszkopt z 2 jajek) przełożonych masami. Po przełożeniu wstawiłam go na godzinę do lodówki i dopiero potem nieco ścięłam górny biszkopt, by kształtem przypominał spódnicę. Przygotowałam też nożem i widelcem 2 otwory pod lalki. Jeśli chodzi o tę kwestię, to niektórym lalkom można wyciągnąć nogi i umieścić sam korpus. Tym razem jednak nogi trzymały się zbyt dobrze i wolałam nie ryzykować. Owinęłam je folią spożywczą do ud, żeby nie było za dużo czyszczenia i włożyłam w przygotowane otwory. Po przymierzeniu lalki wyciągnęłam. Całość cienko przesmarowałam pozostałością masy z przełożenia. Dekorację wykonałam następnego dnia, kiedy masa usztywniła tort, a zewnętrzna część schłodziła się i stanowiła dobrą bazę dla kremu właściwego.

Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen)

Jakiej masy użyć do dekoracji tortu?

To pytanie często sobie zadaję. Wiele zależy od Waszych preferencji i rodzaju dekoracji. Nie używam mas cukrowych, ani gotowych kremów, więc pozostają mi domowe metody. Bardzo łatwo wykonać masę z serkiem mascarpone i bitą śmietaną, jednak ma ona dwie wady. Po pierwsze szybko łapie temperaturę i podczas dekorowania zmienia konsystencję, więc trzeba działać dość szybko, żeby wzorek się nie rozmył. Druga wada wiąże się z  użyciem barwników. Masy na bazie bitej śmietany, które są barwione sztucznymi barwnikami, po kilku godzinach obsychają i lekko pękają tu i tam. Większość osób lubi taki maślany smak masy na torcie, więc warto je stosować, ale najlepiej bez barwników i zbyt wielu detali w dekoracji.
Do dekoracji tortu można też użyć masy na bazie margaryny lub masła z jakimś dodatkiem smakowym, np. cappucino. Jednak ze względu na ich kaloryczność (i sztuczne składniki margaryny) takie masy spotyka się coraz rzadziej. Sprawdzają się za to świetnie do małych dekoracji, np. kwiatów wyciskanych przez tylki na wierzchu tortu. Zaletą takich mas jest ich duża plastyczność, trwałość kształtów i brak efektu obsychania przy dłuższym oczekiwaniu w lodówce na właściwą chwilę. Tego rodzaju masy kojarzą się z tradycyjnymi tortami i choć są lubiane, to jednak budzą wyrzuty sumienia.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest połączeniu zalet obu wyżej wymienionych mas i uniknięcie większości ich wad poprzez przygotowanie masy z serkiem mascarpone i masłem. Dzięki masłu struktura wzorków będzie trwała i nie będą one obsychały i pękały. Dzięki mascarpone masa stanie się nieco lżejsza i mniej kaloryczna. Taka masa łatwo się barwi sztucznymi barwnikami. Jest jednak mały haczyk. Przygotowanie masy wymaga zmiksowania masła i dodania do niego mascarpone. Miękkie masło i chłodne mascarpone czasem lubią się zwarzyć. Nie ma jednak co wpadać w panikę. Wystarczy w garnku zagotować trochę wody, postawić miskę nad parującym garnkiem i zmiksować ogrzewaną masę. Kiedy się lekko podgrzeje, składniki połączą się ze sobą idealnie. Wtedy całość odstawiamy na chwilę do lodówki i możemy dekorować.

Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen)
Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen)

Moją dekorację tortu Kraina Lodu wykonałam z masy z serka mascarpone i masła. Zużyłam do tego 600 g serka mascarpone i 400 g masła. Do ucieranego masła dodałam kilka łyżek cukru pudru, a dopiero potem stopniowo dodawałam mascarpone. Użyłam też 2 barwników w żelu – niebieskiego i zielony, oraz kilka ozdób typu płatki śniegu, drobniutkie białe i srebrne kuleczki (spódnica Elsy) oraz czerwone kulki (spódnica Anny). Przygotowałam jedną jasną masę i podzieliłam ją na części. Odłożyłam kilka łyżek jasnej masy, a pozostałość podzieliłam na 2 równe części. Do jednej z nich dodałam niewielką ilość niebieskiego barwnika – na spódnicę Elsy. Do drugiej dodałam ten sam barwnik w większej ilości – na spódnicę Anny. Z jasnej masy ujęłam 1 łyżkę i zabarwiłam ją na zielono. Użyłam jej do wzorku na spódnicy Anny. Białą masą udekorowałam spód toru.
Warto zostawić sobie po łyżce każdej masy, ponieważ po włożeniu lalek trzeba czasem zakryć masą ewentualne szczeliny powstałe przy talii lalek.



 Inne pomysły na dekorację tortu znajdziecie tutaj, a poniżej kilka przykładowych zdjęć

http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/tort-pomys-na-dekoracje-vi.html


http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/01/tort-pomys-na-dekoracje-vii-barbie-motyl.html



http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/tort-pomys-na-dekoracje-v.html



http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/tort-pomys-na-dekoracje-iii.html



http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/tort-pomys-na-dekoracje-i.html







8 komentarzy: