piątek, 1 stycznia 2016

Tort – pomysł na dekorację VII "Barbie - motyl"


Czasem żeby upiec tort, który zachwyci małą księżniczkę, wystarczy dobry pomysł. Raz w roku staram się przygotować taki tort, na widok którego moja księżniczka podskoczy z radości. W tym roku znowu się udało :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to prosty pomysł na dekorację domowego tortu – bez użycia masy cukrowej, bez skomplikowanych technik – po prostu smaczny domowy tort przygotowany przez mamę dla małej dziewczynki :)


Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły biszkopt (średnica formy 24 cm), który podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową.



Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając przecięte części, uzyskałam kształt motyla.
Każdy z 4 kawałków obłożyłam kremem z mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem fioletowego barwnika w żelu. Na bokach zrobiłam pionowe fale za pomocą plastikowego „grzebienia” do dekoracji, który można zastąpić chociażby widelcem.






Pozostały krem użyłam do wykonania dekoracji na łączeniu tortu z podstawką oraz do dekoracji części skrzydeł (dobrze jest wcześniej zaplanować kolory na skrzydłach i podzielić je delikatnie rysując wykałaczką na powierzchni tortu linie). Górę tortu oraz dekorację na łączeniu tortu z podstawką wykonałam z użyciem worka cukierniczego oraz jednej tylki – Wilton nr 16.
Pozostałe części skrzydeł wykonałam z wykorzystaniem takiego samego kremu z mascarpone i śmietany kremówki, połączonego z różnymi barwnikami (niebieskim, różowym i różowym wymieszanym z fioletowym). Dwóch ostatnich kolorów użyłam również do wykonania małych ozdobnych kwiatuszków na dolnej części tortu. Na koniec skrzydła otoczyłam wzorkiem z wykorzystaniem kremu bez barwnika i zrobiłam na nich kilka białych kropek.

Lalka nie jest przytwierdzona do tortu. Po prostu delikatnie ją docisnęłam.


 Składniki do obłożenia tortu:
  • 600 ml śmietany kremówki (36%)
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • kilka kropelek fioletowego barwnika spożywczego w żelu
Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą aż do otrzymania sztywnego kremu. Odkładamy 4 łyżki. Krem rozsmarowujemy na powierzchni i bokach toru.
Odłożony krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką Wilton nr 16. Robimy małe kwiatuszki jeden obok drugiego na zaplanowanej części skrzydeł. Dodatkowo na dolnej części tortu, tuż przy podstawce robimy falę przy użyciu tej samej tylki.

Składniki do pozostałej dekoracji toru:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • barwniki spożywcze w żelu: niebieski, różowy i fioletowy
Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder ubijamy mikserem na sztywny krem. Całość dzielimy na części (najlepiej przekładać krem do miseczek i trzymać je w lodówce w czasie przygotowywania poszczególnych kolorów). Krem podzieliłam wg proporcji:
  • biały krem bez barwnika – 1/5 całego kremu
  • niebieski krem – 1/5 całego kremu + niebieski barwnik
  • różowy krem – 1/5 całego kremu + różowy barwnik
  • ciemno fioletowy krem – 2/5 całego kremu + różowy barwnik i fioletowy barwnik
Poszczególne części kremu mieszamy z barwnikami i dekorujemy wg własnego pomysłu.



Właściwie celem mojego wpisu nie jest dzielenie się przepisem na tort, ale samym pomysłem na jego dekorację, jednak uważam, że masy którymi tort był przełożony są tak dobre, że warto je polecić.

Składniki na krem jagodowy – 1 warstwa do tortu o średnicy 24 cm:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g konfitury jagodowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g (1 tabliczka) białej czekolady
Schłodzony serek mascarpone, konfiturę, cukier puder i sok cytryny mieszamy mikserem do uzyskania kremu o stałej konsystencji.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do kubka, który zanurzamy w płytkim garnku z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy czekoladę i dodajemy ją do kremu dobrze wszystko miksując. Krem przekładamy na biszkoptowy blat i przykładamy drugim blatem.

Składniki na krem truskawkowy – 1 warstwa do tortu o średnicy 24 cm:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g konfitury truskawkowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g (1 tabliczka) białej czekolady
Schłodzony serek mascarpone, konfiturę, cukier puder i sok cytryny mieszamy mikserem do uzyskania kremu o stałej konsystencji.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do kubka, który zanurzamy w płytkim garnku z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy czekoladę i dodajemy ją do kremu dobrze wszystko miksując. Krem przekładamy na wierzch drugiego biszkoptu i przykładamy trzecim blatem. Całość chłodzimy.



Do przygotowania tego tortu użyłam biszkoptu genueńskiego. Jest smaczny, wilgotny i nie wymaga dodatkowego nasączania. Przepis na niego znalazłam TUTAJ  .



Na moim blogu polecam również inne pomysły na dekorację tortu:


























9 komentarzy:

  1. Jakie piękne torty, wszystkie bez wyjątku!!! Gratuluję zdolności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardziej potrzeba i upodobanie niż zdolności, ale dziękuję :)

      Usuń
  2. Każda mała dziewczynka byłaby wprost wniebowzięta gdyby dostała taki tort :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczny motylek, zresztą pozostałe pomysły również rewelacja!

    OdpowiedzUsuń