 |
Uwertura - rosyjska sałatka z wędzoną śliwką |
Gdybym miała ocenić, co moim
zdaniem charakteryzuje sałatki zza naszej wschodniej granicy, to
powiedziałabym, że przede wszystkim majonez, warstwowy układ, fantazyjne nazwy
i składniki – jedne typowe również i dla naszej kuchni, inne bardziej popularne
na wschodzie. Do składników tych należy mięso drobiowe, najczęściej gotowane,
żółty ser, a także rzadko u nas spotykane w sałatkach orzechy włoskie oraz
wędzone śliwki. Oczywiście opinia ta jest subiektywna i oparta na tym, co widziałam i czytałam w sieci, jednak sądzę, że jest bliska prawdzie.
Sałatka Uwertura posiada
wszystkie opisane przeze mnie typowe elementy wschodnich sałatek, choć typowa w
smaku na pewno nie jest. Być może ta zagadkowa nazwa jest efektem bardzo
ciekawego połączenia smaków. Dominuje w nim wędzona śliwka, która w połączeniu
z marchewką i duszonymi na maśle pieczarkami daje sałatce dymny aromatyczny
posmak. Charakteru dodają jej włoskie orzechy, które przyjemnie chrupią podczas
jedzenia. W Uwerturze podoba mi się również to, że można do niej użyć mięso
drobiowe i marchewki, pozostałe po gotowaniu rosołu. Często gotuję rosół
na 2 skrzydłach z indyka i taka porcja mięsa jest idealna do wykorzystania w
sałatce. Oryginalnie do sałatki tej używa się wyłącznie majonezu, ja jednak
wolę kiedy część majonezu zastąpiona jest jogurtem naturalnym. Nie wszystkie
przepisy na Uwerturę mają też w składzie marchewkę, dla mnie to jednak ważny
składnik, który podnosi walory smakowe i wizualne sałatki.
Układ warstw w Uwerturze jest
następujący: (od dołu) pieczarki z cebulką, majonez z jogurtem, mięso drobiowe,
majonez z jogurtem, wędzone śliwki, majonez z jogurtem, marchewka, majonez z
jogurtem, żółty ser, majonez z jogurtem, orzechy włoskie. Jeśli jednak
przygotowuję sałatkę dla domowników, to ją po prostu od razu mieszam :)
 |
Uwertura - rosyjska sałatka z wędzoną śliwką |
Składniki:
- 500 g mięsa drobiowego
(filet z kurczaka, udko lub skrzydełka z indyka)
- 500 g pieczarek
- 200 g tartego żółtego
sera (najlepiej ostra odmiana, np. cheddar)
- 200 g wędzonych śliwek
- 1
cebula
- 3
marchewki
- 2
łyżki masła
- ½
szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 4
łyżki majonezu
- 200 g jogurtu
naturalnego
- sól,
pieprz, ostra papryka
Jeśli mamy
mięso z rosołu, obieramy je od kości i kroimy w kostkę. Jeśli natomiast mamy
mięso surowe, na przykład filety, możemy je ugotować w posolonej wodzie razem z
marchewką. Możemy również marchewkę ugotować osobno, a filety przeciąć na
cienkie plastry, posolić i popieprzyć, usmażyć, a po ostudzeniu pokroić w
kostkę.
Cebulę siekamy
drobno, a pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzane masło wrzucamy
cebulę, szklimy ją, a następnie dodajemy pieczarki. Podsmażamy całość, soląc
pod koniec smażenia (solenie pieczarek na początku sprawia, że ciemnieją) i wykładamy
na papierowy ręcznik, żeby oddały tłuszcz.
Ugotowaną marchewkę kroimy w
kostkę.
Majonez i jogurt mieszamy, doprawiając je do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
 |
Uwertura - rosyjska sałatka z wędzoną śliwką |
Sałatkę układamy warstwami. W tym
celu możemy posłużyć się szklaną salaterką o prostych bokach, lub obręczą z
tortownicy, położoną na talerzu. Na spodzie układamy grzyby, a na nich warstwę
majonezu i jogurtu. Następnie mięso i kolejną warstwę majonezu z jogurtem.
Dalej wędzone śliwki, majonez i jogurt, marchewka, majonez i jogurt, żółty ser,
majonez i jogurt, a na wierzch posiekane orzechy włoskie.
Całość chłodzimy, a jeśli sałatka układana jest warstwami w
obręczy od tortownicy, po schłodzeniu usuwamy obręcz.