czwartek, 1 kwietnia 2021

Serniki podkarpackie

Serniki podkarpackie
Serniki podkarpackie

Wielkanoc tuż tuż, więc przypominam 9 ciekawych przepisów na serniki, które pieczone są w naszym regionie. Każdy inny, a co jeden to ciekawszy, smaczniejszy i wart upieczenia :)

 

Sernik biały

Sernik biały to doskonały, leciutki sernik w delikatnym kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się jedynie białka. Potrzeba ich aż 18, ale właśnie dzięki nim sernik jest bardzo puszysty.

http://trzecitalerz.blogspot.com/2017/03/sernik-biay-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik biały - kuchnia podkarpacka
Sernik biały - kuchnia podkarpacka


Sernik krośnieński

Sernik krośnieński zaintrygował mnie z dwóch powodów. Po pierwsze ze względu na swoją nazwę, sugerującą, że pochodzi z okolic Krosna. Drugim powodem były jabłka. Dodaje się je do masy serowej pokrojone w kosteczkę.

http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/09/sernik-krosnienski-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka
Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka


Sernik przekładany

Sernik przekładany składa się z 4 warstw – 2 biszkoptowych i 2 serowych. Przygotowuje się go w nietypowy sposób. Najpierw piecze się biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową i ponownie wstawia do piekarnika.

http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/01/sernik-przekadany-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka
Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka


Sernik smażony ze Słomianej

Smażony sernik według tej receptury przygotowuje się nieco inaczej niż typowe serniki. Różnica polega na tym, że masa serowa nie jest pieczone w piekarniku. Smaży się ją w garnku, a po zagęszczeniu mąką ziemniaczaną masą serową przekłada się upieczone kruche placki. Kiedy masa wystygnie, kruche ciasto mięknie i staje się delikatne niczym biszkopt.

http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/sernik-smazony-ze-somianej-kuchnia.html

Sernik smażony ze Słomianej - kuchnia podkarpacka
Sernik smażony ze Słomianej - kuchnia podkarpacka


Sernik szachownica

Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak i delikatność.

http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/03/sernik-szachownica-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka
Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka


Sernik z makiem i jabłkami

Jest to przepis na bardzo przyjemne, delikatne i wilgotne ciasto warstwowe, w którym masę makową i serową zapieka się na kruchym spodzie, a na nie wykłada się prażone jabłka na żelatynie. Całość zamknięta jest blatem z ciasta kruchego, który pod wpływem ciepła i wilgoci prażonych jabłek mięknie, stanowiąc idealne uzupełnienie całości.

http://trzecitalerz.blogspot.com/2019/12/sernik-z-makiem-i-jabkami-kuchnia.html

Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka
Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka


Sernik z ziemniakami z Rożniatowa

Ziemniaki w serniku to intrygujący dodatek, choć w naszym regionie nie spotyka się wiele tego rodzaju przepisów. Ugotowane, zmielone ziemniaki dodane do masy serowej zastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję.

http://trzecitalerz.blogspot.com/2020/02/sernik-z-ziemniakami-z-rozniatowa.html

Sernik z ziemniakami z Rożniatowa - kuchnia podkarpacka
Sernik z ziemniakami z Rożniatowa - kuchnia podkarpacka


Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną z Grodziska wyróżnia się z innego powodu. Jest to masa budyniowa spulchniona ubitymi białkami, którą wylewa się na ser. Po upieczeniu tworzy ona lekką chmurkę przykrywającą wilgotną masę serową.

http://trzecitalerz.blogspot.com/2021/04/sernik-z-zurawina-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik z żurawiną - kuchnia podkarpacka
Sernik z żurawiną - kuchnia podkarpacka


Serowiec ze Świętoniowej

W serowcu ze Świętoniowej na kruchy spód wykłada się biszkoptową masę orzechową, którą zalewa się masą serową. Po upieczeniu na wierzch zimnego ciasta wykłada się z kolei krem budyniowy, na który ściera się czekoladę. Nutka mielonej kawy, którą posypane jest kruche ciasto, dopełnia całości.

http://trzecitalerz.blogspot.com/2019/09/serowiec-ze-swietoniowej-kuchnia.html

Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka
Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka


 

Inne regionalne wypieki znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.