Serniki podkarpackie |
Wielkanoc tuż tuż, więc przypominam 9 ciekawych przepisów na
serniki, które pieczone są w naszym regionie. Każdy inny, a co jeden to
ciekawszy, smaczniejszy i wart upieczenia :)
Sernik biały
Sernik biały to doskonały, leciutki sernik w delikatnym
kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się
jedynie białka. Potrzeba ich aż 18, ale właśnie dzięki nim sernik jest bardzo
puszysty.
http://trzecitalerz.blogspot.com/2017/03/sernik-biay-kuchnia-podkarpacka.html
Sernik biały - kuchnia podkarpacka |
Sernik krośnieński
Sernik krośnieński zaintrygował mnie z dwóch powodów. Po
pierwsze ze względu na swoją nazwę, sugerującą, że pochodzi z okolic Krosna.
Drugim powodem były jabłka. Dodaje się je do masy serowej pokrojone w kosteczkę.
http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/09/sernik-krosnienski-kuchnia-podkarpacka.html
Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka |
Sernik przekładany
Sernik przekładany składa się z 4 warstw – 2 biszkoptowych i
2 serowych. Przygotowuje się go w nietypowy sposób. Najpierw piecze się
biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową i ponownie wstawia do
piekarnika.
http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/01/sernik-przekadany-kuchnia-podkarpacka.html
Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka |
Sernik smażony ze Słomianej
Smażony sernik według tej receptury przygotowuje się nieco
inaczej niż typowe serniki. Różnica polega na tym, że masa serowa nie jest
pieczone w piekarniku. Smaży się ją w garnku, a po zagęszczeniu mąką
ziemniaczaną masą serową przekłada się upieczone kruche placki. Kiedy masa
wystygnie, kruche ciasto mięknie i staje się delikatne niczym biszkopt.
http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/sernik-smazony-ze-somianej-kuchnia.html
Sernik smażony ze Słomianej - kuchnia podkarpacka |
Sernik szachownica
Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim
z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta,
prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede
wszystkim jego smak i delikatność.
http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/03/sernik-szachownica-kuchnia-podkarpacka.html
Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka |
Sernik z makiem i jabłkami
Jest to przepis na bardzo przyjemne, delikatne i wilgotne
ciasto warstwowe, w którym masę makową i serową zapieka się na kruchym spodzie,
a na nie wykłada się prażone jabłka na żelatynie. Całość zamknięta jest blatem
z ciasta kruchego, który pod wpływem ciepła i wilgoci prażonych jabłek mięknie,
stanowiąc idealne uzupełnienie całości.
http://trzecitalerz.blogspot.com/2019/12/sernik-z-makiem-i-jabkami-kuchnia.html
Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka |
Sernik z ziemniakami z Rożniatowa
Ziemniaki w serniku to intrygujący dodatek, choć w naszym
regionie nie spotyka się wiele tego rodzaju przepisów. Ugotowane, zmielone
ziemniaki dodane do masy serowej zastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po
upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję.
http://trzecitalerz.blogspot.com/2020/02/sernik-z-ziemniakami-z-rozniatowa.html
Sernik z ziemniakami z Rożniatowa - kuchnia podkarpacka |
Sernik z żurawiną
Sernik z żurawiną z Grodziska wyróżnia się z innego powodu.
Jest to masa budyniowa spulchniona ubitymi białkami, którą wylewa się na ser.
Po upieczeniu tworzy ona lekką chmurkę przykrywającą wilgotną masę serową.
http://trzecitalerz.blogspot.com/2021/04/sernik-z-zurawina-kuchnia-podkarpacka.html
Sernik z żurawiną - kuchnia podkarpacka |
Serowiec ze Świętoniowej
W serowcu ze Świętoniowej na kruchy spód wykłada się
biszkoptową masę orzechową, którą zalewa się masą serową. Po upieczeniu na
wierzch zimnego ciasta wykłada się z kolei krem budyniowy, na który ściera się
czekoladę. Nutka mielonej kawy, którą posypane jest kruche ciasto, dopełnia
całości.
http://trzecitalerz.blogspot.com/2019/09/serowiec-ze-swietoniowej-kuchnia.html
Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka |
Inne regionalne
wypieki znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.